Saturday, 19 November 2011

~dari Johor ke Melaka~

hari nie(19/11/2011)...aku terpaksa akur untuk pergi ke Melaka...ceh,ayat tak boleh nak angkat..apa-apa pun suka hati lah kan..korang jangan salah faham pula ye'..aku pergi Melaka sebab untuk mengejar cita-cita ku..
so,aku nak kongsi sikit gambar semasa dalam perjalanan ke sana...
inilah first time aku pergi Melaka dengan ayah,mama dan adik acat..hehehe..
dan first time jugak aku bertolak ke Melaka..selepas subuh..dalam kira-kira pukul 6.50 pagi..
awal sangat..sampai aku pun tak cukup tido,dah lah semalamnya aku kemas beg untuk bawa ke sana je berjam-jam..nasib baik mama tolong..i love u,mama.. <3



sampai tertidur dibuatnya..tenguk tu punya lah gantuk..mana taknya..awal pagi tu..aku sendiri pun gantuk jugak..huhh~


nie pula video suasana kat sepanjang perjalanan kami...tak suma lah..sikit jer...hehehe

video


*sorrry lah..video nie kita ambil secara menegak,sbb tu lah jadi macam nie..hehe~


kabus tebal sangat masa tu..nampak macam lukisan je pokok-pokok kat sekeliling lebuh raya..
sampai sini dulu ea citer dari saya..see u next time....
free comment on this blog....komen je lah apa-apa jer...
ok lah..sekian,terima kasih(kamsahamnida) ^_^














Friday, 18 November 2011

~suka duka bersama~

korang nak tahu tak kenapa post kali nie pasal suka duka..
sebenarnya aku nak cerita pasal hari-hari aku di UiTM,Melaka...sepanjang aku belajar kat sana..
dah nak masuk semester 3 dah....huhh~
 so,aku ingat nak imbas kembali lah kenangan-kenangan semasa semester 2 aku dengan kekawan...


sekian lah daripada saya...hehehe~sila memberikan komen yang bernas ye''..

xiexie....^_^


Thursday, 17 November 2011

Segmen : Aku Suka Menaip



AKU MEMANG SUKA SANGAT MENAIP...
 aku memilih untuk tag:




korang sporting...tolong ea...

~resepi baru~

semalam aku wat resepi baru..ntah mana lah aku belajar..main hentam jer...korang nak tengok tak macam mana rupa masakan aku tu..
nie antara bahan-bahan nya:
lupa pula nama resepi nie ialah sambal kentang berbawang~

bahan-bahannya:
1.kentang(dipotong ikut suka hati lah nak potong macam mana pun)
2.bawang merah(dihiris)
3.bawang putih(dihiris)
3.garam(secukup rasa)
4.cili yang telah siap dikisar(biasanya,beli yang dalam packet je)
5.gula(3 or 4 sudu makan je)
6.minyak masak(agak-agak lah,jangan terlalu banyak tau,tak bagus untuk kesihatan)
7.ajinamotto(klu ada pun boleh)
8.air masak


alat untuk memasak:
1.kuali
2.sudip
3.sudu
4.pisau
5.mangkuk


langkah-langkah untuk memasaknya:
1.panaskan minyak dalam kuali.

2.apabila sudah panas minyaknya,masuk kan bawang besar a.k.a bawang merah,bawang putih dan kentang sekali...masuk kan jugak garam secukup rasa..

3.goreng bahan-bahan tadi hingga separuh masak..kemudian masukkan cili kisar pula..dan kacau hingga ia sebati..

4.biarkan sambal tadi mendidih..next,masukkan gula...dan kacau lagi..

5.last sekali,masukkan sedikit air dalam masakan tadi..dan kacau hingga air tadi sebati dengan  masakan..kemudian tunggu sampai ia mendidih..

6.apabila sudah mendidih,bolehlah angkat masakan tadi ke dalam mangkuk atau pinggan..dah siap resepi sambal kentang berbawang kita..>.<


 nie lah rupa nya,tapi kalau nak masak resepi nie..jangan lupa masak nasi dulu tau..tak kan nak makan lauk jer..hehehe...have a good time~


selamat mencuba..renung-renungkan dan selamat beramal..hehe~


sekian,kamsahanida...^_^





Tuesday, 15 November 2011

lukisan terindah~

hari nie aku nak cerita pasal kenangan pada lukisan yang aku lukis..
walaupun tak banyak,tapi boleh di katakan koleksi aku yang boleh di banggakan...
so,aku ingat nak lah kongsi dalam blog nie...


gambar nie macam tak nampak sangat la...takpe kita ada ambil gambar nie lagi satu..harap kali nie nampak jelas sikit..


rasanya nampak tak gambarnya..kalau tak nampak jugak nak wat macam mana kan..lukisan nie dah lama dah..tak jelas tu biasalah..hehehe~


nie pula salah satu gambar kesukaan saya...tahu tak kartun apa nie?..takpe lah..kita bagi tahu je lah..nie kartun jepun,card captain sakura...hehe~love it..


lukisan nie pula dilukis semasa membuat projek folio seni kat sekolah dulu..antara hasil keje saya..nie buatan sendiri tau...no copy-copy tau..hehehe~susah tau nak wat...seni bukan lah subjek utama dalam pelajaran..tapi disebabkan minat punya pasal..huhh~


cukup lah sampai sini dulu cerita pasal lukisan nie..
lain kali kalau ada masa ,saya cerita lagi ye'..
sekian,terima kasih ^_^

 


Saturday, 12 November 2011

11 bulan~

pada hari nie,adik acat genap lah 11 bulan umurnya...ye,tahniah...hehehe..macam dapat anugerah je..
nak share lah gambar-gambar budak yang menyambut  umur 11 bulan hari nie...hehehe

 nie gambar pertama yang diambil...masa nie acat tengah menangis sbb tu mama bagi dia handphone tu..tapi faham-faham jelah,kejenya nak gigit je handphone tu...kesian handphone..ish3x..~

 dah macam tidur je..sebenarnya acat tu tutup mata sebab kena flash dengan kamera handphone nie..hehehe...kesian acat...~huhh..

 tengok tu acat dah nak nangis agi..tu pasal mama marah kat aku tu...aku tak usik acat pun...huhh~

 jangan tertanya-tanya tau,kenapa acat nie tengok cermin pula..dia memang macam nie..suka sangat tengok muka dia kat cermin..apa nak wat kan..lantak dia lah..janji dia bahagia~~


tengok jelah cara acat pegang cermin muka tu..tak padan dengan kecil...huhh~apa-apa jelah...


tak sangka betul la..sampai nak di ciumnya cermin tu...ish3x...entah apa-apa je adik aku sorang nie..lantak kau la..nie semua gambar acat sebelum dia mandi...


nie salah satu gambar acat yang aku ambil tanpa menggunakan flash kamera handphone..hehe~


antara gambar acat selepas dia dah mandi...fuyoo!!untung lah budak nie..dapat pakai baju boboiboy..hehehe...~


acat tengah tengok kamera...tapi sebab ada flash so,tu pasal lah mata dia jadi kecil macam tu...hehe..




nie gambar terakhir aku ambil pada hari nie...sebab acat dah mula mengamuk lah..biasa lah budak kecil macam nie nak mak dia lah..hehehe...


selesai sudah cerita aku kali nie...kalau ada sebarang cadangan sila lah komen ye'..
kamsahanida...^_^







Friday, 11 November 2011

tarikh yang bermakna~

tajuk untuk hari nie ialah tarikh yang bermakna....mungkin bukan untuk kami sekeluarga...tapi saya tetap nak bercerita tentang tarikh bermakna nie,11/11/2011...huhh~kan cantik tu...
hari nie macam hari biasa bagi aku dan keluarga....aku banyak habis kan masa aku dengan my netbook sorang nie....wat apa lagi lah kan blogger lah..hehehe~
sambil-sambil tu aku melukis lah..tapi banyak tak jadi pula..iyelah dah lama tak melukis lah katakan...kalau dulu tu masa dibangku sekolah...ceh~ayat tak leh angkat lah...dah macam penulis novel dah...
Masa tu aku kerap lah melukis tu pun bila mood datang...maka datang lah ia..huhh~
so,aku ingat nak share lah lukisan aku nie kat blog...
lukisan aku nie tak lah cantik sangat lah biasa-biasa je..sempena tarikh yang bermakna dan bersejarah pada dunia hari nie,aku tonton kan lukisan-lukisan daripada karya agung Huda Adam a.k.a ocean...hehehe~
^_^

















lukisan nie paling istimewa...dilukis masa semester pertama...kalau korang pandai cuba teka sape orang dalam lukisan nie??..susahkan nak teka..nie sebenarnya lukisan gambar actor dan penyanyi Korea,Kim Hyun Joong..rasanya sama tak..entahlah..>.<


memang kebiasaannya saya melukis kartun manga je..tapi ada kalanya melukis gambar atau potret pun boleh lah dikatakan..walaupun tak lah macam sangat pun..idea dan inspirasi nie datang,bila membaca majalah manga dan buku komik manga..

nie antara koleksi-koleksi buku manga saya...dari tahun lepas kumpul baru dapat sebanyak nie je..sejak masuk UiTM,aku dah tak kerap membeli buku kegemaran aku nie..tapi tak pelah..nanti kalau aku ada masa aku beli lah...saje je aku nak tunjukkan korang bahan rujukan aku untuk melukis nie..hehehe~



sekian lah daripada Huda With A Story...pada tarikh bermakna '11.11.11' ...^_^


Wednesday, 9 November 2011

Aduhai adikku~acat~

kejadian nie berlaku pada hari selasa..maknanya semalam lah..kalau dalam bahasa inggeris sebut yesterday..
aku nak berkongsi satu cerita pasal adik aku nie...dia lah yang paling bongsu antara nya beramai...macam lah ramai sangat adik beradik cuma ada empat orang je termasuk dia....huhh~lantak lah..
dia diberi nama Shahrul Arsyad Bin Adam...di lahir kan tepat 12 hari bulan 12 tahun 2010...cantik nombornya kan..peristiwa itu berlaku di Hospital Sultan Ismail...pada pukul 8 pagi rasanya..entah lah kalau salah pun bukan nya orang tahu pun..hahaha~lawak ke...



 gambar nie diambil pada hari raya ke-tiga..ketika acat berbaring diatas pangkuan bonda a.k.a mama kita orang lah...sape lagi..




Rutin harian acat<
Macam biasa lah adik aku nie setiap pagi kalau bangun je tido msti cari emak..hehe..faham-faham je lah ea..
so mama aku mesti kena layan dia lah...main dgn dia lah apa-apa jelah lagi kan..budak nie cepat sangat bosan tau...
mama aku kata adik aku nie degil macam aku..memang tak lah aku mengakunya.. seperti kata pepatah melayu, kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi jugak..huhh~betul lah tu..
tak payah lah nak cerita panjang-panjang lagi nie lah gambar-gambar pada hari kejadian itu..layan~




 apa-apa jelah budak nie wat kan..tak sangka..ish3x...macam-macam je...mama punya keje lah nie..kesian dia..jangan tiru aksi nie di luar rumah ea..dalam rumah tak apa..hehehe~




tengok apa lah budak acat nie..dah tahu dah nie...tengok mama dia lah tu...menyampah macam lah mama dia sorang je..




 nie masa dia tengah ngada-ngada dengan mama lah apa lagi...pada masa yang sama jugak,aku tengah tengok citer Martha pula..




setelah sekian lama..lama sangat ke?..tak lah sangat pun cuma dalam kurang 5 minit je..hehehe..baru boleh dapat gaya pic yang paling comel nie..masa nie memag betul-betul dia tengah pandang ke arah kamera handphone..hehehe~



 Antara koleksi gambar-gambar adikku sayang yang diberi gelaran Acat nie...hehehe..nakal macam mana pun tetap adik aku..sayang Acat <3<3<3..i love my family...^_^



Tuesday, 8 November 2011

~On first day~

Ini lah harinya..,yang mana aku telah start to be blogger separuh masa...
walaupun dalam hati nie tak tahulah nak post apa kat blog nie..
hmm,harap blog nie dapat jadi tempat aku untuk bercerita tentang hari-hari kami sekeluarga dan sahabatku sama ada di rumah mahupun di mana-mana sekali pun...

 moga dapat menjadi tatapan memori yang terindah..
^_^